Siejemy – to nie takie trudne

www.nasiona.pl
www.nasiona.pl

Siejemy – to nie takie trudne

Mając ogródek przydomowy lub działkowy, często skupiamy się na zagospodarowaniu go w rośliny ozdobne. Warto jednak, aby znalazło się w nim miejsce na warzywnik. Oprócz radości z samodzielnie wyhodowanych jarzyn, dochodzi najważniejszy czynnik – pewność, że to co spożywamy jest naprawdę zdrowe.

Aby efekty naszej pracy były zadowalające, musimy wykonać czynności przygotowujące glebę pod wysiew jak i dopilnować późniejszej pielęgnacji wschodów. Dzięki temu doczekamy obfitych zbiorów.

Ziemia musi być odchwaszczona, żyzna, o odpowiedniej kwasowości – pH 6,0-7,0 (pomidory, ziemniaki, rabarbar, kapusta czy brokuły lepiej rosną na glebach o odczynie pH 5,5-6,5). Z miejsc, w których planujemy siew usuwamy stare korzenie, pędy, kłącza. Glebę przekopujemy z kompostem, lub dobrze przekompostowanym obornikiem; zabieg poprawi strukturę gleby, a to z kolei wpłynie na dostęp do jej głębszych warstw powietrza i wilgoci. Nawożenie najlepiej wykonać jesienią. Tuż przed wysiewem ziemię jeszcze raz delikatnie wzruszamy i wygrabiamy wszelkie nierówności. Ponieważ warzywa dla rozwoju potrzebują dobrego nasłonecznienia, miejsce pod ich uprawę wybieramy na stanowisku północno-południowym. Grządki nie powinny przekraczać szerokość 1,2m i długość 4m. Odległość pomiędzy rzędami wysiewów nasion: od 20 do 40 cm. Podane wymiary grządek są wygodne w czasie prac pielęgnacyjnych, natomiast odległość rzędów pozwoli na swobodne motyczkowanie. Wzruszanie gleby jest bardzo ważne, ponieważ rozbijając jej zaskorupiałą płaszczyznę, zmniejszamy powierzchnię parowania. Kiedy wszystkie pracy mamy zrealizowane, nadchodzi pora na zakup nasion.

Wybierajmy firmy sprawdzone, długo będące na rynku. Firma Polan to dobry wybór. Od 22 lat – to wystarczający atut – zajmuje się produkcją i sprzedażą nasion. Nasiona oferowane przez Firmę są tak wysokiej jakości, że były laureatami prestiżowych nagród i wyróżnień na międzynarodowych wystawach. Decydując się na nasiona firmy Polan, otrzymamy to, czego oczekujemy.

Nie warto sugerować się niską ceną na bazarkach i zaopatrywać się u przypadkowych handlowców. Raczej nie ma szans na ewentualne reklamacje, gdy to co wyrośnie będzie dalekie od obiecywanego.

Opakowania nasion Polan są zaopatrzone w dokładne opisy. Podany jest gatunek, odmiana, ilość nasion w gramach i sztukach oraz na jaką ilość uprawy w m2 wystarcza zawartość opakowania. Na każdym opakowaniu jest fotografia warzywa, które chcemy wyhodować oraz dane dotyczące czasu siewu, techniki siewu (rozstawy, głębokości) i zbioru. Wszystkie te informacje są bardzo ważne, zwłaszcza dla osób, które rozpoczynają dopiero uprawy.

Sposób i czas wysiewu ma zasadniczy wpływ na kiełkowanie i późniejszy rozwój roślin. Niektóre warzywa, np. marchew, pietruszkę, siejemy w rzędach, a inne gniazdowo po trzy sztuki. Głębokość siewu zależy od wielkości nasion, sposobu kiełkowania i rodzaju gleby. Drobne nasiona umieszcza się w rowkach na głębokość 1-3cm a większe 5-6cm. Nasiona na glebach lekkich umieszcza się głębiej, aby zachowały lepszy dostęp do wody. Na odwrót postępujemy, gdy mamy gleby ciężkie, zlewne. Tam nasiona umieszczamy płycej. Zbyt głębokie lub płytkie sianie może być przyczyną słabych wschodów lub wydziobywaniem nasion przez ptaki. Po wysianiu nasiona ostrożnie przykrywamy cienką warstwą ziemi i bardzo delikatnie zraszamy. Nie lejemy wody z węża ostrym strumieniem, ponieważ wypłuczemy nasiona! Sam termin wysiewu uzależniony jest od temperatury ziemi. Najwcześniej siejemy warzywa których nasiona zaczynają kiełkować w temp.  3-6 st.C, np. marchew, pietruszka, koper, rzodkiewka, sałata. Siewki tych warzyw wytrzymują krótkie wahania temperatury i nie zostaną uszkodzone przez wiosenne przymrozki.

Podstawowymi warzywami uprawianymi w ogródkach jest marchew i pietruszka. W swoim katalogu nasion marchwi, Polan ma ponad 14 odmian. Znajdziemy odmiany wczesne (Kinga, Amsterdam), średnio wczesne (Galicja, Karotela), średnio późne (Major, Korweta, Polka), późne (Koral, Dolanka) i bardzo późne (Olympus).

Również w ofercie nasion pietruszki znajdziemy ciekawe odmiany: naciowe (Fest), którą można wysiewać przez cały rok, korzenne (Halblange), cukrowe – o bujnej naci i aromatycznym korzeniu.

Warzywnik wcale nie musi być „nudny”. Wystarczy wybrać warzywa, które są dekoracyjne w swej kolorystyce czy budowie. Można je z równym powodzeniem sadzić na grządce, jak i rabacie kwiatowej. Polan ma ofercie odmiany buraków liściowych. Blaszka liściowa w zależności od odmiany może być zielona  z żółtym unerwieniem (Yellow) lub czerwonym (Rhubarb Chard). Wymagania buraków liściowych są minimalne. Jeżeli nie mamy gleby zlewnej, mokrej lub suchej, to uprawa udaje się na każdym stanowisku. Buraki liściowe w odróżnieniu od ćwikłowych mają niejadalne korzenie.  Natomiast blaszki i łodygi są atrakcyjne pod względem smakowym i odżywczym. Zawierają białko, żelazo, wapń, witaminy A, C i K. Ogonki buraków liściowych można podawać jak ugotowany kalafior, a liście wykorzystać jako dodatek do zup.

Oczywiście oprócz buraków liściowych znajdziemy również nasiona buraków ćwikłowych. Te także różnią się pod względem okresu wegetacji i wartości. Jeżeli szukamy tego warzywa z przeznaczeniem na mrożonki można wybrać odmianę Cylindra, z kolei burakiem o dużej zawartości soku będzie np. Astar, Czerwona Kula 2. Na użytek zimowy, do długiego przechowywania nadaje się burak ćwikłowy np. Rywal i Egipski.

Samodzielna uprawa warzyw wydaje się skomplikowana. Nie wiemy jakie warzywa wybrać i jak postępować, dlatego często z niej rezygnujemy. Firma Polan przyszła z pomocą i przygotowała serię nasion – „Warzywa dla początkujących”. Zawiera ona wszystko to, co powinno znajdować się w warzywniaku. Znajdziemy w niej np. nasiona marchwi, buraków, pietruszki, ogórków, koperku, rzodkiewki, sałaty czy pomidorów. Dla tych, którzy kochają zioła są przygotowane nasiona bazylii, lebiodki, melisy. Opakowania „Warzyw dla początkujących” zawierają jeszcze bardziej precyzyjne rady dotyczące siewu – podpowiadają co ile centymetrów umieszczać nasiona (!) oraz jakie warzywa  siać obok siebie a jakie sąsiedztwa unikać.

W ofercie handlowej Firma Polan przygotowała inne serie nasion :

  • nasiona otoczkowane – przeznaczone do siewu punktowego. Dzięki zastosowanej otoczce siew jest łatwy, oszczędzamy nasiona, a wschody są wyrównane i szybkie. Wśród tej grupy znajdziemy nasiona np. buraków, marchwi, sałaty, ogórków, rzodkiewki.
  • nasiona inkrustowane – dodatkowo zabezpieczone zaprawą nasienną, chroniącą przed chorobami grzybowymi. W grupie tej są nasiona ogórków kwaszeniaków, korniszonów i pietruszki.
  • nasiona na taśmie wodno-rozpuszczalnej – eliminują przerywanie siewek, zapewniają prawidłowy rozstaw między roślinami i ich równomierne wschody.

W szerokiej gamie nasion Polan nie mogło zabraknąć kwiatów, zarówno jedno jak i dwuletnich, wieloletnich, mieszanek ozdobnych. Są także mieszanki kwiatów jadalnych: aksamitek, cynii, malwy. Do każdego opakowania nasion tych roślin, dołączony jest przepis na danie z dodatkiem wymienionych kwiatów. Znajdziemy także nasiona warzyw dyniowatych, których kwiaty warte są spróbowania. Można dodawać je do sałatek, faszerować mięso czy smażyć w cieście naleśnikowym.

Zanim wybierzemy nasiona, by samodzielnie wyhodować rośliny, warto wiedzieć, czy dany materiał siewny jest dobrej jakości. Na opakowaniach nasion widnieją odpowiednie oznaczenia i opisy. Np. oznaczenie F1 mówi, że rośliny pozyskane z konkretnych nasion są bardziej odporne na szkodniki i choroby. Lepiej znoszą wahania pogodowe, bujniej kwitną lub obficiej plonują. Wszystkie te oznaczenia znajdziemy w produktach Firmy Polan, więc decyzja o ich zakupie jest trafna i odpowiada w 100% sloganowi reklamowemu Firmy – „Wybierz dobrze. Wybierz Polan”.

Ten artykuł powstał również dzięki uprzejmości producenta nasion, Firmy POLAN Sp. z o.o., www.nasiona.pl, którą polecam przy zakupie nasion kwiatów i warzyw. Adres www kliknij tutaj.

Powodzenia :)

Dodaj komentarz