Skorupki jajek – ich drugi obieg

Początek

Mając ogród lub hodując rośliny w skrzynkach bądź doniczkach, warto w ich uprawie wykorzystać skorupki jaj – są doskonałym nawozem. Zawierają zarówno w wapń jak i wiele mikro i makroelementów (np. fluor, żelazo, krzem, cynk, miedź, mangan). Sposób na „drugi obieg” skorupek może być różny:

– zgnieść skorupki i wrzucić do kompostownika. Będą się rozkładać dość długo bo ok. 2 lata ale odkwaszą i wzbogacą masę kompostową,

– drobno pokruszyć skorupki, zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka dni. Uzyskamy nawóz w płynie, którym podlewa się (raz w miesiącu) rośliny zarówno na rabatach jak i w doniczkach czy pojemnikach,

– sproszkować skorupki. Można wykorzystać do tego stary młynek do kawy, wałek do ciasta, tłuczek, młotek itp. Tak przygotowany proszek rozsypuje się wokół roślin i lekko miesza z podłożem.

W moim ogródku stosuję proszek ze skorupek raz w miesiącu (1 łyżeczka na dużą roślinę, np. powojnik). Ponieważ mam kwaśną ziemię, rozsypuję go także na trawniku.

Zanim zbiorę większą ilość skorupek mija trochę czasu. Aby pozbyć się ewentualnego przykrego zapachu rozkładanego białka, wnętrze skorupek płuczę pod bieżącą wodą i układam na stosik w odkrytym pojemniku. Wyschnięte zgniatam i nie zabierają wtedy dużo miejsca. Kiedy mam ich wystarczająco dużo, wałkiem do  do ciasta partiami je walcuję, aż uzyskam potrzebną strukturę.

Nawóz ze skorupek zarówno w formie sproszkowanej jak i płynnej można zastosować do roślin ozdobnych i uprawnych np. lawenda, piwonia, obuwnik, pomidory, ogórki, fasola. Dodanie skorupek pod uprawę szczypiorku zapewni wyjątkowo obfite plony.

W przypadku upraw doniczkowych dobrze jest ułożyć skorupki na dnie.  Z jednej strony będą stanowiły drenaż, a z drugiej, ich wartościowe składniki uwalniając się stopniowo, zasilą rośliny. Nie tylko skorupki ale także wodę po gotowaniu jajek można zagospodarować. Nie wylewajmy jej. Ostudzoną, podlejmy rośliny pokojowe.

Najlepsze oczywiście do zastosowania są skorupki po jajach, pochodzących od kur z wolnego wybiegu. Ale bądźmy realistami. Takich to raczej dużo nie zbierzemy.

Uwaga! Jeżeli roślina zaczyna przebarwiać się na żółto (żyłki są bardziej zielone) należy zaprzestać nawożenia. Objawy takie świadczą o przewapnowaniu gleby. Zdarza się to rzadko, ale jest możliwe.

Jeden komentarz w “Skorupki jajek – ich drugi obieg

Dodaj komentarz