Firletka chalcedońska – Lychnis chalcedonica

Początek

Firletka chalcedońska – Lychnis chalcedonica

Firletka chalcedońska zwyczajowo nazywana przez ogrodników amatorów krzyżem maltańskim, jerozolimskim, kogutkiem czy płomienną miłością. Ta ostatnia nazwa zapewne wiąże się z pięknym, wyrazistym, jaskrawo-czerwonym kolorem kwiatów.

Firletka chalcedońska należy do rodziny Caryophyllaceae – goździkowate. W stanie naturalnym występuje we

wschodniej części Europy.

Roślina tworzy przyziemną rozetę. Z niej wyrasta ok. 60-70 cm wyprostowana łodyga, z jajowato-lancetowatymi, nieco pofalowanymi liśćmi. Na szczycie pędu w miesiącach czerwiec/lipiec pokazuje się wyraziście czerwony kwiatostan. Główkowate niby-baldachy, mają średnicę ok 5-10cm. Cała bylina jest ostro owłosiona. Po przekwitnięciu należy ściąć pędy u podstawy, aby pobudzić roślinę do ponownego wzrostu i powtórnego, ale nieco słabszego kwitnienia.

Najlepszym dla byliny jest stanowisko słoneczne; w półcieniu rośnie wyższa i bardziej rzadka. Lubi glebę, żyzną, próchniczą i wilgotną ale znosi także okresowe susze. Wymaga obfitego nawożenia najlepiej wiosną i drugi raz latem. Firletka może być wypierana przez rośliny silniejsze, dlatego w jej towarzystwie powinny rosnąć rośliny mało ekspansywne o podobnych warunkach uprawy np. liatra kłosowa czy jeżówka.

Firletkę chalcedońską rozmnaża się poprzez wysiew nasion wiosną lub latem. Siewki w wielkości 2 liści właściwych pikuje się do osobnych doniczek. Po okresie wiosennych przymrozków może zostać wysadzana na miejsce stałe. Zakwitnie w następnym roku.

Roślina jest mrozoodporna, jednak gdy zima jest ostra i bezśnieżna warto okryć ją warstwą kompostu, który wiosną wymieszamy z podłożem.

Firletka chalcedońska dzięki mocnemu kolorowi dodaje rabatom wyrazistości.

Dodaj komentarz