Kamasja – Camassia

kamasja

Kamasja-Camassia

Planując jesienne nasadzenia roślin cebulowych kwitnących wiosną, dobrze jest urozmaicić rabaty. Oprócz tych powszechnie znanych (tulipany, hiacynty, narcyzy) warto sięgnąć po te rzadziej spotykane, ale bardzo oryginalne.

Kamasja w samej nazwie brzmi intrygująco i w pierwszym skojarzeniu może wydawać się trudna w uprawie; ale bez obaw.

Ojczyzną kamasji są wilgotne, żyzne łąki w zachodniej części Ameryki Północnej. Roślina jest byliną cebulową. Cebule są jadalne i stanowiły onegdaj ważny składnik pożywienia Indian.

Kamasję sadzi się w miejscach słonecznych lub lekko ocienionych. Gleba powinna być żyzna, próchnicza, wilgotna o odczynie lekko kwaśnym. Cebule umieszcza się w dołku na głębokość ok 10-15cm. W pierwszym roku warto miejsca nasadzenia dodatkowo okryć na zimę. Później nie będzie to konieczne. Jeżeli jednak mieszkamy w rejonach gdzie spadki temperatur są wyjątkowo duże i obawiamy się uszkodzeń to możemy położyć na rabacie kilka gałązek igliwia – na pewno nie zaszkodzimy.

Uwaga! Jeżeli w ogrodzie mamy ziemię ciężką, słabo przepuszczalną, gdzie woda długo stoi, przed posadzeniem trzeba wykonać drenaż wykorzystując drobny żwirek. Wykopaną ziemię (najlepiej na głębokość dwóch szpadli)dzielimy na pół. Na spód dajemy mieszankę jednej części ziemi i dwóch części żwirku a same cebulki zasypujemy mieszanką odwrotną, tzn.dwie części ziemi i jedna część żwirku.

W miarę rozrostu, roślina tworzy dużą kępę  podłużnych, zielonych liści. Łodygi są długie, wyprostowane, zakończone gronowatym kwiatostanem. Kwiatki w kwiatostanie otwierają się pojedynczo, od dołu ku górze i w zależności od odmiany mogą być w kolorze błękitno-fioletowym lub białym. Kwitnienie przypada na maj/czerwiec.

Roślinę podlewamy do czasu zakończenia kwitnienia; później zaprzestajemy, aby mogła  wejść w stan spoczynku. Jeżeli nie decydujemy się na zbieranie nasion to wycinamy przekwitnięte pędy. Natomiast podobnie jak u innych cebulowych nie wycinamy liści tylko zostawiamy je do zżółknięcia, by dopiero wtedy się ich pozbyć. Dzięki temu roślina nie zawiąże nasion i intensywniej zakwitnie w następnym roku. Cebulek nie wykopujemy co sezon a jedynie, gdy roślina zaczyna słabiej kwitnąć. Po wykopaniu, oddzielamy cebulki przybyszowe i sadzimy je  w nowe miejsca. Robimy to po przekwitnięciu, w okresie zamierania części naziemnych. Tym sposobem pozyskujemy nowe egzemplarze. Roślinę można rozmnożyć także z nasion, które wysiewamy tuż po zbiorze w wilgotną glebę. Na kwitnienie musimy poczekać ok. 4-5 lat. Nowy okaz prawdopodobnie nie powtórzy cech rośliny matecznej.

Obecnie jako rośliny ozdobne uprawiane są głównie 3 gatunki kamasji.

Kamasja jadalna (Kwamasz) (Camasia esculenta, syn. Camasia quamash) dorasta do 40cm. Jej kwiatostan jest gęsty, zbudowany z białych lub niebiesko-iliowych 4cm kwiatków. Cebule ma okrągłe, pokryte ciemnobrązową łuską.

Kamasja Kusika (Camassia cusickii), dorasta do 80 – 100cm. Kwiaty są jasnoniebieskie lub lila, o średnicy ok 5cm. Liście długie- do 50cm. Cebule ma bardzo duże, wydłużone, okryte jasnobrązową, błyszczącą łuską.

Kamsja Leichtlina (Camassia leichtlini) dorasta do 1m. Jej liście są wąskie, wzniesione, jasnozielone. Dorasta również do około 1m. Kwiaty są nieco większe niż u w/w gatunku –mają ok. 7,5cm.  Dostępne są odmiany w kolorach kwiatów:  biało-kremowym ‚Alba’, niebieskim ‚Caerulea’ lawendowo- niebieskim ‚Blauwe Donau’ oraz ‚Semiplena’ o kwiatach zielono-białych.

Kamasje nie nadają się na kwiat cięty, szybko więdną.

Wiosenne rabaty z udziałem kamasji utworzą nieco odmienne, barwne kompozycje chętnie odwiedzane przez pszczoły, ponieważ kwiaty tej rośliny są dla owadów źródłem nektaru.

Jeden komentarz w “Kamasja – Camassia

  1. Pingback: Jesienne sadzenie roślin cebulowych kwitnących wiosną | Ogródek.pl

Dodaj komentarz